Velký kurs soběstačnosti

Velký kurs soběstačnosti

I tento rok připravujeme  Velký kurs praktických dovedností. Jednotlivým tématům kursu bude  věnován celý víkend  (viz. podrobný rozpis kursů). Kursy na sebe nenavazují a není tedy podmínkou ani nutností absolvovat všechny. Ne každého zajímají všechna připravená témata, ne každý se hodlá věnovat všem činnostem osobně. Velký kurs soběstačnosti Vám přinese skutečně praktické znalosti potřebné k opravdové soběstačnosti. Jednotlivé víkendové lekce jsou za sebe řazeny tak, abychom mohli v maximální míře využívat aktuálního ročního období i prostoru hospodářství Svárkov při nácviku praktických dovedností.

Pro koho jsou kursy vhodné?

- pro každého, kdo se chce umět postarat sám o sebe a svoji rodinu a zatím neví jak na to

- pro každého, komu není lhostejná nízká kvalita průmyslově zpracovaných potravin a má v plánu naučit se, jak si doma vyrábět a uchovat bez použití elektrické energie sýry, masné výrobky, ovocné a zeleninové produkty a v neposlední řadě chce mít kontrolu nad tím, čím se živí

- pro každého, kdo by rád uměl pěstovat i množit všechny úžasné a hlavně chutné odrůdy zeleniny, které nejsou v nabídce osivářských firem

- pro každého kdo nechce být zcela závislý na systému a chce být připraven co nejlépe na nečekané události. Mezi témata je zařazeno i léčení vodou a hlínou, včetně základní léčby a výroby jednoduchých léčiv - galenik.

- pro každého, kdo se chce vrátit k tomu, co uměly a znaly naše babičky a prababičky (háčkování, pletení, síťování..) i dobří hospodáři (drobné práce kolem domu)

- pro každého, kdo by rád choval hospodářská zvířata a potřebuje základní informace i praktické rady pro začátek

          Termíny jednotlivých kursů budou zveřejněny

Podrobný program jednotlivých víkendů:

1. Dům, pozemek 

První víkend věnujeme tomu nejdůležitějšímu: výběru místa, sídla i obydlí, umístění domu na "zelené louce" a jeho bezprostřednímu okolí. Dozvíte se, jak stavěli naši předkové, z jakých materiálů a jakým způsobem byly konstruovány podlahy, stěny a stropy. Jak se stavělo z kamene, z nepálených cihel nebo polínek (výhody a nevýhody) i jak můžeme při stavbě nahradit sádrokarton. Možnosti vytápění. Ekologické vnitřní omítky, barvy a nátěry určené pro interiér a nábytek.

Bez čeho se soběstačný dům neobejde? - prostory, zařízení, nářadí.

Jak se naučit znát svůj pozemek - oslunění, převládající větry, bioindikátory, stanovištní podmínky, kvalita půdy a její zlepšování. Vodní plochy na pozemku a hospodaření s vodou, vytváření mikroklimat, budování větrolamů. Projdeme se po okolí a budeme nacvičovat hodnocení v různých lokalitách, zda jsou vhodné pro umístění domu podle klíčových ukazatelů. Typy oplocení - výhody a nevýhody. Rostliny a keře vhodné do živých plotů.

2. Zahrada 

Celý druhý víkend se budeme zabývat pěstováním rostlin a zakládáním zahrad. Na úvod probereme základní sortiment, pozornost věnujeme výběru osiva i odrůd, vysvětlíme si, proč jsou důležité staré a krajové odrůdy. Naučíme se, jak zpracovávat (či nikoliv) půdu před výsadbou, předvedeme si nářadí a náčiní potřebné při práci na zahradě. Podrobně probereme pěstování základních druhů zeleniny a obilí, předpěstování sadby, zakládání extenzivních sadů. Představíme si nejznámější ovocné odrůdy a jejich využití v kuchyni.

Věnovat se budeme i množení rostlin - semenaření, řízkování i dalším způsobům. Ukážeme si, jak připravit hnojivé a ochranné rostlinné postřiky a zákvasy i jak přilákat na pozemek živé pomocníky.

3. Konzervování bez elektrické energie, uchovávání úrody 

Pro soběstačné sídlo je jednou z nejdůležitějších záležitostí možnost bezpečně uchovat potraviny tak, aby vydržely bez újmy celou zimu. Tento víkend se zaměříme především na uchovávání potravin bez elektrické energie. Ukážeme si, jak má vypadat správný krecht a jak se různé typy krechtů staví.

Podle čeho poznáme dobrý sklep a co v něm nesmí chybět. Zajímá vás, jak se uchovávají potraviny ve studni či další neobvyklé postupy?

Řekneme vám, kam na zimu uskladnit různé druhy zeleniny, například cibuli nelze skladovat stejným způsobem jako brambory.

V samostatné části se zaměříme na vlastní zpracování potravin: sušení, uzení, nakládání zeleniny do soli, nakládání zelí, uchovávání masných výrobků v sádle, výrobu masných konzerv a nakládání vajec. Probereme technologické postupy kvašených nápojů: ovocných vín, piva, cideru a destilátů a také výrobu ovocných octů a likérů.

4. Domácnost I. 

Tento víkend věnujeme vedení domácnosti. Naučíme se poznávat, využívat i připravovat pokrmy z okolních zdrojů: planých bylin, rostlin, plodů a hub. V letních měsících provedeme praktický nácvik jejich poznávání v přírodě. Budeme se teoreticky věnovat výrobě sirupů, marmelád, ovocných povidel a kompotů. Také se například naučíme vyrábět pektogel z jablek, droždí z brambor, fermentovat a sušit byliny na čaje a mnoho dalšího. Předvedeme si zakládání a vedení chlebového kvasu a přípravu základních těst: kynutých (sladkých i slaných), lívancové a palačinkové, upečeme si kvasový chléb. Vyrobíme si univerzální filo těsto, které spolehlivě nahradí listové. Veškeré připravované pokrmy ochutnáme. Poradíme, jak na ochucené oleje a octy. Odnesete si seznam základních trvanlivých potravin, které by neměly doma nikdy chybět a také v jakém množství na osobu a měsíc.

5. Chov zvířat 

Probereme domácí chov drobných druhů: drůbeže (slepice, kachny, husy, běžci) a králíků, včel i velkých hospodářských zvířat a zacházení s nimi: koní, ovcí a koz, hovězího dobytka a prasat, včetně výživy, krmných dávek, potřeby vody, stání a řešení základních zdravotních problémů a důležité body péče: kopyta, paznehty, paraziti. Naučíme se vyrábět a používat základní veterinární léčiva, tinktury, homeopatika a poskytovat první pomoc. V druhé části kursu si můžete vyzkoušet zapřahání a sedlání koní (odvážlivci i jízdu), prohlédnout si koňské i kravské postroje a zemědělské stroje za koně. Zájemci mohou vyzkoušet i běžnou denní péči o zvířata, která chováme.

6. Domácí zpracování mléka 

Téma zpracování mléka je široké, ale my se především zaměříme na snadno vyrobitelné produkty: měkký a tvrdý tvaroh, čerstvý sýr, sýr omladinku, který je adekvátní náhradou sýrů haloumi nebo paneer a má velmi širokou škálu uplatnění. Dále si vyzkoušíme výrobu sýru balkánského typu, rychlou mozarellu, výrobu másla a také, jak si z másla připravit ghí. Seznámíte se základními sýrařskými pomůckami, případně jejich jednoduchou náhradou ze zařízení vlastní kuchyně.

Protože zpracování mléka předchází jeho získání, ukážeme si základní úkony ošetření vemene před dojením a kdo bude chtít, může si vyzkoušet ruční nebo strojní dojení.

Vyrobené sýry budeme opět ochutnávat, ochutnávka bude spojena s ukázkou praktického použití v kuchyni.

7. Domácnost II. 

V této části kursu věnované opět domácnosti se budeme učit jak obsluhovat kamna na pevná paliva, včetně zatápění a vaření na nich. Zatímco první část o domácnosti byla věnována pokrmům a jejich přípravě, tato část bude zaměřená na výrobu ostatních nezbytných potřeb: tmelů, mazadel a impregnací, hygienických a čistících prostředků. Naučíme se vyrábět mýdlo z rostlinných i živočišných tuků, seznámíme vás s historickými válečnými recepty výroby mýdla. Probereme barvířské rostliny a postupy barvení.

Předvedeme si barvení materiálu pomocí kopřiv a cibulových slupek. Věnovat se budeme i klasickým ručním pracím - pletení, háčkování, síťování a ručnímu šití s nácvikem různých druhů stehů.

Pánové mezitím mohou svoji pozornost věnovat povídání o tom jak se vyráběly žebříky, násady a oje, dlabané okapy, háky na okapy a další. Dozvíte se, jaké je základní množství strategických zásob v domácnosti, například petroleje, sirek, žiletek a co všechno lze považovat za nezbytné. Budete si moci prohlédnout a vyzkoušet jak fungují různí ruční pomocníci v kuchyni (kruhadla, mlýnky, hrnec povidlák, pasírovací síta) i novodobí spolehliví pomocníci, jako například vířivá pračka.

8. Výroba základních léčiv, fytoterapie 

Na tomto kursu se seznámíte s nejdůležitějšími bylinami tradičního lidového léčitelství, jejich použitím, sběrem, zpracováním a skladováním. Dále se budeme věnovat nejstaršímu léčebnému umění - léčení vodou (aqua terapie) a léčení hlínou (terra terapie) s praktickou ukázkou základních surovin a přípravy různých typů obkladů: suchých, vlhkých, náčinků, ovinů i jílových.

V náplni kursu bude i výuka výroby základních léčebných přípravků: čajů, mastí i metody extrakce rostlin a seznámení se ze základními surovinami a pomůckami.

Zjistíte, co nesmí chybět v rodinné lékárničce a pokud nám počasí bude přát, vyrazíme do terénu a budeme pátrat po léčivých i jedlých bylinách v okolí!.


Velký kurs soběstačnosti 2018 -2019....