
Kursy, přednášky
Základní nabídka kursů:
Kursy pořádám jednodenní, víkendové, ale i odpolední čtyřhodinové semináře. Mimo vypsaných termínů ráda přijedu za Vámi a uspořádám kurs pouze pro Vás, Vaše kamarády, nebo větší skupinu zájemců.
Praktické kursy zaměřené na domácnost
FERMENTOVANÉ POTRAVINY A NÁPOJE
VÝROBA OVOCNÝCH OCTŮ
TRADIČNÍ CHLÉB A PEČIVO
CHLÉB VE SVĚTOVÉ KUCHYNI
DOMÁCÍ TĚSTA
TRADIČNÍ LIDOVÁ KUCHYNĚ
PLANÉ ROSTLINY V KUCHYNI
OKRASNÉ ROSTLINY NA TALÍŘI
VAŘÍME Z OKRAJOVÝCH SUROVIN (OD OCÁSKU PO ČUMÁČEK, OD KOŘÍNKU PO LIST..)
KONZERVOVÁNÍ ZELENINY A OVOCE
KONZERVOVÁNÍ POTRAVIN BEZ ELEKTRICKÉ ENERGIE
Zdraví
TRADIČNÍ LÉČIVÉ ROSTLINY
VÝROBA ZÁKLADNÍCH LÉČIV tzv. GALENIK
LÉČENÍ VODOU A HLÍNOU
SBĚR ČASNĚ JARNÍCH BYLIN
SBĚR LÉČIVÝCH KOŘENŮ
POZNÁVAČKY V TERÉNU (PLANÉ A LÉČIVÉ ROSTLINY)
Krása
VÝROBA DOMÁCÍ KOSMETIKY
VÝROBA MÝDEL A ŠAMPONŮ STUDENOU CESTOU
Domácnost
VÝROBA DOMÁCÍ DROGERIE
Zahrada
ÚVOD DO PERMAKULTURY
JAK NA PERMAKULTURNÍ DESIGN
JAK NA PŘÍRODNÍ ZAHRADU
ZAKLÁDÁME ZAHRADU
Co říkají účastnice mých kursů:
"Začátkem
února se mi ozvala kamarádka, že dostala skvělý nápad, jak příjemně
strávit jeden zimní víkend a něco zajímavého se naučit. Slovo dalo slovo
a odjely jsme na kurz pečení chleba, který vedla naší společná
kamarádka Alena Gajdušková. Alena je neuvěřitelnou studnicí znalostí,
nejen starých technik pečení, vaření a konzervování i fermentování, ale
má i rozsáhlé znalosti o přírodním a šetrném pěstování a chovu zvířat, a
je vynikající permakulturní designérkou. Své znalosti a dovednosti
srozumitelně, zajímavě a trpělivě předává všem zájemcům. Během krásného
zimního dopoledne jsme přijely na krásné místo zvané Jamky, kde nás ve
zdejším centru přivítala útulně zrekonstruovaná stodola s krásným
výhledem do přírodní zahrady a okolí. Celý víkend nám svítilo zimní
slunce a zahrada tiše dřímala. Přijela Alena a přivezla s sebou hromadu
pečícího vybavení, spoustu muk, koření a sůl, misky, vařečky, tál a
hlavně, svůj úžasný letitý kvásek. Po krátkém úvodu, kdy jsem objevila
příčinu svého neúspěchu se žitným kváskem, jsme sledovaly Aleninu
praktickou ukázku. Ani jedna z nás nebyla zručnou pekařkou a musím říct,
že obav z neúspěchu nás Alena během dvou dnů, hlavně díky jejímu
povzbuzování a radám, z velké části zbavila. Na kurzu bylo úžasné, že
jsme nasávaly nejen teorii, ale všechno si prakticky vyzkoušely a Alena
nám prozradila různé finty, jak poznat a napravit chyby. Kvásek a kynutí
chleba je živoucí proces, který reaguje na měnící se podmínky, jako je
teplo v místnosti, druh mouky, vodu i počasí. Chopily jsme se vařeček a
seznámily se s vůněmi a chutěmi placek a chlebů z celého světa. Začaly
jsme indickými plackami naan, nekynutými plackami, indickou pitou i
knäckebrottem. Vyzkoušely jsem i barevně a chuťově zajímavé Bolo do
caco, třesený chleba či tyrolský paarlbrot. Večer jsme zadělaly na
ledabylý chléb a kváskový chléb. Druhý den patřil chlebům, upekly jsme i
irský chléb bez droždí a bagely. Velice zajímavé a staré časy
navozující byly podplamenice, které se pečou z chlebového těsta před
tím, než se chléb sází do správně vyhřáté pece.
Během
celé doby jsme ochutnávaly naše výtvory a naše hostitelka Zuzana
Lavičková nám vařila vynikající jídla a zásobovala pomazánkami a saláty,
které jsme přikusovaly k chlebům.
Příjemně
strávený víkend, plně nabitý pečením, zkoušením a získáním mnoha
znalostí a dovedností mne vybavil základními vědomostmi a povzbudil,
abych i doma začala péct kváskový chléb i další výborné chleby a placky.
A odvezla jsem si s sebou oporu, Alenin kvásek a recepty na pečení
chleba a placek, které jsme si vyzkoušely během víkendu.
Všem zájemcům o pečení chleba mohu tento kurz vřele doporučit.
S velkým díky Aleně a Zuzaně".
Martina
"Kurz kvašení s Alenou je naprosto báječný. V pohodové atmosféře vás postupně provede mnoha metodami, ukáže, jak se dobroty zakládají, srozumitelně popíše postupy a dá vám ochutnat, jak skvostně budou chutnat výsledky. Její moudrost, zkušenosti a klidný přístup vám dodají sebedůvěru, abyste i vy obohatili svoji kuchyni o skvělé a zdravé kvašené potraviny. Zuzčina kuchyně a překrásné prostředí Jamek jsou už jen třešničky na dortu krásného víkendu." Marie
"Aleno, moc děkuji za víkend fermentace, který mne zase nastartoval a už to doma kvasí a bublá. Tvoje kursy jsou hodně inspirativní, vybereš vždy zajímavé místo, s milými přáteli kam se pak ráda vracím. Tvůj Roční kurs soběstačnosti před 3 lety, který jsem absolvovala mne hodně přinesl. Uspořádal myšlenky a ukázala si mne v praxi jak opravdu byly šikovné naše babičky. Díky, že se tomu věnuješ a myslím, že v dnešní době se to hodí každé hospodyňce." Iva

Již proběhlé kursy a fotografie z nich.....
Výroba ovocného octa 22. 9. 2021
Nakládání zeleniny-do octa, soli, kvašením, v tuku 11. 10 2021
Tradiční české pečení 8. 11. 2021
15 - 16. 1. 22 Fermentace
12 - 13. 2. 22 Chléb ve světové kuchyni
9. 4. 22 Časně jarní byliny
Chléb ve světové kuchyni s Alenou - 12. - 13. února 2022
Tento kurs Vám přinese potřebné zkušenosti při přípravě domácího slaného pečiva. Probereme sortiment mouk a jejich vlastnosti při pečení, založíme žitný kvas a nebude chybět ani příprava klasického kvasového chleba. Nahlédneme do chlebové světové kuchyně a upečeme si typické chleby pro dané oblasti: tyrolský paarlbrot, schütellbrot, chléb z Madeiry bolo de caco, nekynuté obilné placky, podplamenice z chlebového těsta, knäckebrott, bagely, italskou focacciu a pita chléb. Zjistíte, že příprava domácího pečiva není vůbec složitá, ani časově náročná! Každá účastnice si domů odnese skleničku osmiletého žitného kvasu s instrukcemi, jak se o něj starat a používat ho.
Závazné přihlášky na email: zuzanamasova@volny.cz nebo přes formulář v patičce webu.Základní kurzovné činí 3000,-/os.
Strava na víkend 400,-/os.
Přespání ve společných prostorech 200,-/os., v případě, že již budou zrekonstruované pokoje, pak je možné přespat tam,tj. 500,-/os.
Místo konání: Jamky-Leletice (Příbramsko), info viz níže.
Fermentované potraviny a nápoje s Alenou 15.-16. ledna 2022
Zvu
všechny příznivce fermentování na můj víkendový kurs, který se bude
konat v polovině ledna v Jamkách. Během těchto dvou dnů si povíme o tom,
jak a kdy a proč se fermentované potraviny a nápoje začaly připravovat.
Jaké mají příznivé účinky na náš organismus, jaké procesy ve
fermentovaných potravinách probíhají a k jakým proměnám vstupních
surovin dochází. Mimo jiné založíme chlebový žitný kvas a v neděli si z
něj k obědu připravíme skvělé kyselo, budeme ochutnávat domácí
ocet
ze starých kompotů a marmelád, čajovou kombuchu (kulturu si budete moci
odnést domů), mléčný nápoj z tibetského hříbku, zázvorové pivo, kvašený
zimní salát a mnoho dalšího.
Místo konání: Jamky-Leletice (Příbramsko), info viz níže.
Nejvýznamnější byliny tradičního léčitelství

28 - 29. 8. 2021
Jamky - Leletice 41, okr. Příbram, 262 42
Sobota 28. 8 2021 9.30 - 18 h
Neděle 29.8. 2021 9.30 - 14 h
Pro koho je kurs vhodný? Pro zvídavé ženy, odvážné muže i úplné začátečníky, kteří by o sebe chtěli pečovat přírodní cestou pomocí bylin.
Během víkendu vás naučím, jak byliny bezpečně poznat, kdy a kde je sbírat, jak zpracovávat a používat nejen v oblasti zdraví, ale třeba i v domácí kosmetice.
Naučíme se, jak vyrábět základní léčiva - masti, tinktury, mazání, nálevy, některé z nich si i připravíme.
Seznámím vás se základními pomůckami a surovinami pro výrobu léčiv.
Dozvíte se ode mne, co nesmí chybět v domácí lékárničce a pokud nám bude počasí přát, vyrazíme do terénu a budeme pátrat po léčivých bylinách v okolí.
Cena kursu 3.450,-Kč
V ceně:
ubytování: společné spaní ve výukovém centru - karimatka + spacák, k dispozici sociální zařízení, zázemí, kuchyňka
strava: vegetariánská, po celý den k dispozici malé občerstvení a nápoje
výukové materiály a dvě pečující překvapení s sebou domů.
Kurs proběhne v těchto prostorech:

Veškeré
informace o kursech a přihlášky na telefonu 731276158 nebo pomocí kontaktního formuláře zde:
Cyklus bylinářských kursů "Na Roubence"
22.6.2019 Svatojánské bylinkobraní
Tentokrát vyrazíme na sběr do přírody ve zcela výjimečnou dobu, spojenou s letním slunovratem, svátkem Sv. Jana Křtitele. Doba prostoupená magií, tajemstvím a energií štěstí. Řekneme si, co v tuto dobu sbírat, jak si uchovat výjimečné a léčivé účinky bylinek na dlouhou dobu. Máme pro Vás nachystané osvědčené receptury pro péči o naše zdraví a krásno. Řekneme si, jak si vytvořit čarovné koření a vyzkoušíme konkrétní recept na něco dobrého k jídlu.


Doma vyrobená kosmetika
Co si odnesete: herbář, osvědčené receptury a vlastní produkt bylinný.
Cena: 700,- Kč
Počet míst je omezen: max. 10 účastníků; doporučujeme udělat předem rezervaci
Rezervace a info: Tereza Vágnerová, t.vagnerova@gmail.com

Nadcházející události:
9.11.2019 9.30 - 13.30 h "Na Roubence" Tymákov 7
EKO úklid domácnosti
Víte, jak odstranit skvrny od ovoce, čokolády, trávy a mít čistoskvoucí prádlo? ....bez přípravku z reklamy😊 Stručně zmíníme téma: Proč využívat eko přípravky oproti komerčně vyráběným čistícím prostředkům?, Co a jak zatěžuje vodu a přírodu a lidské zdraví?, Eko drogerie je málo účinná oproti běžné drogerii a je tomu tak?.. Ukážeme si, jak využívat byliny, přírodní prostředky a měkkou chemii (soda, peroxid, kyselinu citronovou..) pro EKO úklid v domě a na praní prádla.
Co si odnesete: osvědčené receptury a vlastní výrobek.
Cena: 700,- Kč
Počet míst je omezen: max. 10 účastníků; doporučujeme udělat předem rezervaci
Rezervace a info: Tereza Vágnerová, t.vagnerova@gmail.com