Kursy, přednášky


Základní nabídka kursů:

Kursy pořádám jednodenní, víkendové, ale i odpolední čtyřhodinové semináře. Mimo vypsaných termínů ráda přijedu za Vámi a uspořádám kurs pouze pro Vás, Vaše kamarády, nebo větší skupinu zájemců.

Praktické kursy zaměřené na domácnost

FERMENTOVANÉ POTRAVINY A NÁPOJE

VÝROBA OVOCNÝCH OCTŮ

TRADIČNÍ CHLÉB A PEČIVO

CHLÉB VE SVĚTOVÉ KUCHYNI

DOMÁCÍ TĚSTA

TRADIČNÍ LIDOVÁ KUCHYNĚ

PLANÉ ROSTLINY V KUCHYNI

OKRASNÉ ROSTLINY NA TALÍŘI

VAŘÍME Z OKRAJOVÝCH SUROVIN (OD OCÁSKU PO ČUMÁČEK, OD KOŘÍNKU PO LIST..)

KONZERVOVÁNÍ ZELENINY A OVOCE

KONZERVOVÁNÍ POTRAVIN BEZ ELEKTRICKÉ ENERGIE


Zdraví

TRADIČNÍ LÉČIVÉ ROSTLINY

VÝROBA ZÁKLADNÍCH LÉČIV tzv. GALENIK

LÉČENÍ VODOU A HLÍNOU

SBĚR ČASNĚ JARNÍCH BYLIN

SBĚR LÉČIVÝCH KOŘENŮ

POZNÁVAČKY V TERÉNU (PLANÉ A LÉČIVÉ ROSTLINY)

Krása

VÝROBA DOMÁCÍ KOSMETIKY

VÝROBA MÝDEL A ŠAMPONŮ STUDENOU CESTOU


Domácnost

VÝROBA DOMÁCÍ DROGERIE

Zahrada

ÚVOD DO PERMAKULTURY

JAK NA PERMAKULTURNÍ DESIGN

JAK NA PŘÍRODNÍ ZAHRADU

ZAKLÁDÁME ZAHRADU


Co říkají účastnice mých kursů:

"Začátkem února se mi ozvala kamarádka, že dostala skvělý nápad, jak příjemně strávit jeden zimní víkend a něco zajímavého se naučit. Slovo dalo slovo a odjely jsme na kurz pečení chleba, který vedla naší společná kamarádka Alena Gajdušková. Alena je neuvěřitelnou studnicí znalostí, nejen starých technik pečení, vaření a konzervování i fermentování, ale má i rozsáhlé znalosti o přírodním a šetrném pěstování a chovu zvířat, a je vynikající permakulturní designérkou. Své znalosti a dovednosti srozumitelně, zajímavě a trpělivě předává všem zájemcům. Během krásného zimního dopoledne jsme přijely na krásné místo zvané Jamky, kde nás ve zdejším centru přivítala útulně zrekonstruovaná stodola s krásným výhledem do přírodní zahrady a okolí. Celý víkend nám svítilo zimní slunce a zahrada tiše dřímala. Přijela Alena a přivezla s sebou hromadu pečícího vybavení, spoustu muk, koření a sůl, misky, vařečky, tál a hlavně, svůj úžasný letitý kvásek. Po krátkém úvodu, kdy jsem objevila příčinu svého neúspěchu se žitným kváskem, jsme sledovaly Aleninu praktickou ukázku. Ani jedna z nás nebyla zručnou pekařkou a musím říct, že obav z neúspěchu nás Alena během dvou dnů, hlavně díky jejímu povzbuzování a radám, z velké části zbavila. Na kurzu bylo úžasné, že jsme nasávaly nejen teorii, ale všechno si prakticky vyzkoušely a Alena nám prozradila různé finty, jak poznat a napravit chyby. Kvásek a kynutí chleba je živoucí proces, který reaguje na měnící se podmínky, jako je teplo v místnosti, druh mouky, vodu i počasí. Chopily jsme se vařeček a seznámily se s vůněmi a chutěmi placek a chlebů z celého světa. Začaly jsme indickými plackami naan, nekynutými plackami, indickou pitou i knäckebrottem. Vyzkoušely jsem i barevně a chuťově zajímavé Bolo do caco, třesený chleba či tyrolský paarlbrot. Večer jsme zadělaly na ledabylý chléb a kváskový chléb. Druhý den patřil chlebům, upekly jsme i irský chléb bez droždí a bagely. Velice zajímavé a staré časy navozující byly podplamenice, které se pečou z chlebového těsta před tím, než se chléb sází do správně vyhřáté pece.
Během celé doby jsme ochutnávaly naše výtvory a naše hostitelka Zuzana Lavičková nám vařila vynikající jídla a zásobovala pomazánkami a saláty, které jsme přikusovaly k chlebům.
Příjemně strávený víkend, plně nabitý pečením, zkoušením a získáním mnoha znalostí a dovedností mne vybavil základními vědomostmi a povzbudil, abych i doma začala péct kváskový chléb i další výborné chleby a placky. A odvezla jsem si s sebou oporu, Alenin kvásek a recepty na pečení chleba a placek, které jsme si vyzkoušely během víkendu.

Všem zájemcům o pečení chleba mohu tento kurz vřele doporučit.

S velkým díky Aleně a Zuzaně".

Martina


"Kurz kvašení s Alenou je naprosto báječný. V pohodové atmosféře vás postupně provede mnoha metodami, ukáže, jak se dobroty zakládají, srozumitelně popíše postupy a dá vám ochutnat, jak skvostně budou chutnat výsledky. Její moudrost, zkušenosti a klidný přístup vám dodají sebedůvěru, abyste i vy obohatili svoji kuchyni o skvělé a zdravé kvašené potraviny. Zuzčina kuchyně a překrásné prostředí Jamek jsou už jen třešničky na dortu krásného víkendu." Marie


"Aleno, moc děkuji za víkend fermentace, který mne zase nastartoval a už to doma kvasí a bublá. Tvoje kursy jsou hodně inspirativní, vybereš vždy zajímavé místo, s milými přáteli kam se pak ráda vracím. Tvůj Roční kurs soběstačnosti před 3 lety, který jsem absolvovala mne hodně přinesl. Uspořádal myšlenky a ukázala si mne v praxi jak opravdu byly šikovné naše babičky. Díky, že se tomu věnuješ a myslím, že v dnešní době se to hodí každé hospodyňce." Iva

Již proběhlé kursy a fotografie z nich.....


Výroba ovocného octa 22. 9. 2021

Nakládání zeleniny-do octa, soli, kvašením, v tuku 11. 10 2021

Tradiční české pečení 8. 11. 2021

15 - 16. 1. 22  Fermentace

12 - 13. 2. 22 Chléb ve světové kuchyni

9. 4. 22 Časně jarní byliny

Chléb ve světové kuchyni s Alenou - 12. - 13. února 2022

Tento kurs Vám přinese potřebné zkušenosti při přípravě domácího slaného pečiva. Probereme sortiment mouk a jejich vlastnosti při pečení, založíme žitný kvas a nebude chybět ani příprava klasického kvasového chleba. Nahlédneme do chlebové světové kuchyně a upečeme si typické chleby pro dané oblasti: tyrolský paarlbrot, schütellbrot, chléb z Madeiry bolo de caco, nekynuté obilné placky, podplamenice z chlebového těsta, knäckebrott, bagely, italskou focacciu a pita chléb. Zjistíte, že příprava domácího pečiva není vůbec složitá, ani časově náročná! Každá účastnice si domů odnese skleničku osmiletého žitného kvasu s instrukcemi, jak se o něj starat a používat ho.

Závazné přihlášky na email: zuzanamasova@volny.cz nebo přes formulář v patičce webu.

Základní kurzovné činí 3000,-/os. Strava na víkend 400,-/os. Přespání ve společných prostorech 200,-/os., v případě, že již budou zrekonstruované pokoje, pak je možné přespat tam,tj. 500,-/os.

Místo konání: Jamky-Leletice (Příbramsko), info viz níže.



Fermentované potraviny a nápoje s Alenou 15.-16. ledna 2022

Zvu všechny příznivce fermentování na můj víkendový kurs, který se bude konat v polovině ledna v Jamkách. Během těchto dvou dnů si povíme o tom, jak a kdy a proč se fermentované potraviny a nápoje začaly připravovat. Jaké mají příznivé účinky na náš organismus, jaké procesy ve fermentovaných potravinách probíhají a k jakým proměnám vstupních surovin dochází. Mimo jiné založíme chlebový žitný kvas a v neděli si z něj k obědu připravíme skvělé kyselo, budeme ochutnávat domácí ocet ze starých kompotů a marmelád, čajovou kombuchu (kulturu si budete moci odnést domů), mléčný nápoj z tibetského hříbku, zázvorové pivo, kvašený zimní salát a mnoho dalšího.

Místo konání: Jamky-Leletice (Příbramsko), info viz níže.

Nejvýznamnější byliny tradičního      léčitelství

28 - 29. 8. 2021

Jamky - Leletice 41, okr. Příbram, 262 42

 Sobota 28. 8 2021     9.30 - 18 h

Neděle 29.8. 2021       9.30 - 14 h

Pro koho je kurs vhodný? Pro zvídavé ženy, odvážné muže i úplné začátečníky, kteří by o sebe chtěli pečovat přírodní cestou pomocí bylin.

Během víkendu vás naučím, jak byliny bezpečně poznat, kdy a kde je sbírat, jak zpracovávat a používat nejen v oblasti zdraví, ale třeba i v domácí kosmetice.

Naučíme se, jak vyrábět základní léčiva - masti, tinktury, mazání, nálevy, některé z nich si i připravíme.

Seznámím vás se základními pomůckami a surovinami pro výrobu léčiv.

Dozvíte se ode mne, co nesmí chybět v domácí lékárničce a pokud nám bude počasí přát, vyrazíme do terénu a budeme pátrat po léčivých bylinách v okolí.

Cena kursu 3.450,-Kč

V ceně:

ubytování: společné spaní ve výukovém centru - karimatka + spacák, k dispozici sociální zařízení, zázemí, kuchyňka

strava: vegetariánská, po celý den k dispozici malé občerstvení a nápoje

výukové materiály a dvě pečující překvapení s sebou domů.

Kurs proběhne v těchto prostorech:

Veškeré informace o kursech a přihlášky na telefonu 731276158 nebo pomocí kontaktního formuláře zde:

Cyklus bylinářských kursů "Na Roubence"

22.6.2019 Svatojánské bylinkobraní

Tentokrát vyrazíme na sběr do přírody ve zcela výjimečnou dobu, spojenou s letním slunovratem, svátkem Sv. Jana Křtitele. Doba prostoupená magií, tajemstvím a energií štěstí. Řekneme si, co v tuto dobu sbírat, jak si uchovat výjimečné a léčivé účinky bylinek na dlouhou dobu. Máme pro Vás nachystané osvědčené receptury pro péči o naše zdraví a krásno. Řekneme si, jak si vytvořit čarovné koření a vyzkoušíme konkrétní recept na něco dobrého k jídlu.    




5.10.2019 9.30 - 13.30 h "Na Roubence" Tymákov 7

Doma vyrobená kosmetika

Výroba domácí kosmetiky nemusí být složitá. Chcete si ji vyzkoušet, naučit se nové recepty, postupy a nebo si přijít vyměnit zkušenosti? Povíme si krátce o historii výroby kosmetiky. Určitě se dozvíte, jak a kdy sbírat byliny pro domácí kosmetiku, které byliny jsou pro ni vhodné, z jakých surovin se kosmetika připravuje. Zmíníme se o využití aromaterapie a zejm. růží v kosmetice. A čeká nás malé překvapení, připravíme si společně pampeliškovou kávu.
Co si odnesete: herbář, osvědčené receptury a vlastní produkt bylinný.
Cena: 700,- Kč
Počet míst je omezen: max. 10 účastníků; doporučujeme udělat předem rezervaci
Rezervace a info: Tereza Vágnerová, t.vagnerova@gmail.com


Nadcházející události:

9.11.2019 9.30 - 13.30 h "Na Roubence" Tymákov 7

EKO úklid domácnosti

Víte, jak odstranit skvrny od ovoce, čokolády, trávy a mít čistoskvoucí prádlo? ....bez přípravku z reklamy😊 Stručně zmíníme téma: Proč využívat eko přípravky oproti komerčně vyráběným čistícím prostředkům?, Co a jak zatěžuje vodu a přírodu a lidské zdraví?, Eko drogerie je málo účinná oproti běžné drogerii a je tomu tak?.. Ukážeme si, jak využívat byliny, přírodní prostředky a měkkou chemii (soda, peroxid, kyselinu citronovou..) pro EKO úklid v domě a na praní prádla. 

Co si odnesete: osvědčené receptury a vlastní výrobek.

Cena: 700,- Kč
Počet míst je omezen: max. 10 účastníků; doporučujeme udělat předem rezervaci
Rezervace a info: Tereza Vágnerová, t.vagnerova@gmail.com


Zde vložte svůj názor...