POZEMSKÁ ZAHRADA

Alena Anežka Gajdušková


S Alenou se známe víc jak 8 let – z doby kdy jsme se z krajského města přestěhovali na samotu do lesa.

Poznali jsme ji na jedné z jejích prvních přednášek o permakultuře,která nás zaujala – potřebovali jsme nějak začít uprostřed lesa, na jílu a bez elektřiny…

Následovala smršť – byli jsme jedni z prvních, komu připravila návrh na vskutku specifickou přírodní zahradu, ale postupně jsme se sblížili i v rovině lidské a to právě pro její přístup k řešení praktických problémů, kterými jsem ji zahrnovala.

Sami jsem za ta léta museli ujít kus cesty v budování nejen naší zahrady, ale hlavně soběstačnosti a nezávislosti a skutečně podle toho žijeme. Byli jsme také první s ostrovním systémem – fotovoltaika i voda.

Přirozeně teda sledujeme celá ta léta všechnu její práci, vývoj – od článků, přednášek, kurzů, přes knihy až po vystupování v ČT.

Mohu tedy s klidným svědomím napsat, že všechno, co Alena "zplodila" v této oblasti je natolik pravdivé, odborné, živé a nadčasové, že si do těchto zdrojů kdykoliv mohu sáhnout pro radu:

Od Encyklopedie soběstačnosti 1, 2, 3 až po Domácnosti našich babiček a dalších – třeba specifických kuchařek…

Poslední dobou, kdy už nás klimatické změny opravdu nutí něco dělat s hospodařením, se nejčastěji vracím ke knize "Rodinné hospodaření…" od p. Falka. Je to vlastně zatím nejúplnější návod na to, co s tím v praxi. Úvod do českého prostředí k této výjimečné knize napsala Alena tak skvěle odborně-na to už jsme zvyklí-, ale hlavně lidsky, že vás to vtáhne do děje bez toho, že byste si uvědomili, že jde o odborný text.

Tím se dostávám k tomu podstatnému, co chci o její práci napsat hlavně: na její rady, postupy, návrhy a hlavně lidský přístup – prostě na vše, co Alena dosud vytvořila, jsme se v praxi vždycky mohli spolehnout. Má to nejen vystudované, ale léty odpracované – ví, co dělá a píše a neustále se vzdělává a přitom s nohama "v hlíně"..

Přitom přes své nesporné úspěchy nezpychla, přestože je jedna z prvních, která se v této oblasti – teď už velmi módní a někdy už zprofanovanou-prosadila. A to hlavně, na rozdíl od mnohých, svojí věrohodností a lidským rozměrem.

Mohla jsem se na její tištěné i mluvené slovo vždy spolehnout v našich pionýrských dobách hospodaření uprostřed lesa. A to dnes lze říct jen o málokterém odborníkovi.  

Marie z hájovny


Vzdělání 

Středoškolské vzdělání jsem získala na Střední průmyslové potravinářské škole v Kroměříži - prapůvodně jsem vystudovaný mlékárenský technik.V roce 2011 jsem na JČU na Zemědělské fakultě ukončila bakalářské studium oboru Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině, o dva roky později v roce 2013 jsem složila státní zkoušky magisterského studijního oboru Agroekologie. Téma mé bakalářské práce bylo "Možnosti aplikace permakulturního systému hospodaření na rodinné farmě", na které jsem logicky navázala při psaní diplomové práce "Příspěvek permakultury k udržitelnému způsobu života".

Zkušenosti

 

Tématikou udržitelného způsobu života a zahradničením se zabývám více jak dvacet let.  První praktické zkušenosti jsem získávala na rodinném hospodářství. Na jaře roku 2016 jsem úspěšně ukončila PDC kurs a získala diplom permakulturního designéra. Patřím mezi lektory Akademie permakultury, což je pracovní skupina, jejíž cílem je přinášet permakulturu a udržitelnost do běžného života.  Mé příspěvky, většinou praktické návody, si můžete přečíst třeba na webu  Permakultury (Cs), na stránkách čtvrtletníku "Klíč k soběstačnosti", i dalších časopisech - Vlasta, Chatař a chalupář, Naše krásná zahrada apod. 

Skoro třicet let se zajímám o praktický život našich předků, jejich zkušenosti a znalosti s úpravou a konzervováním potravin, včetně lidového léčitelství.Od roku 2018 jsem pravidelným hostem v pořadu České televize "Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli" - namátkou jsme vařily válečné pivo, konzervovaly vejce, vyráběly bramborový škrob, domácí sýr "omladinku", pekly ječné i kopřivové lívanečky, vařili pampeliškovou i žitnou kávu, vyráběli cídidlo na kovové kuchyňské předměty, impregnaci na obuv a mnoho dalšího. Spolupráce s ČT pokračuje dodnes.

Téměř dvacet let jsem byla majitelkou knižního antikvariátu, a který se stal  hlavním zdrojem historických příruček, kuchařek a receptářů. 

Absolvované vzdělávací kurzy:

2009 Energie pro jihočeský venkov

  2010 Letní škola ochrany krajiny

2014 vzdělávací kurs poradce projektu Přírodní zahrada 

          2016 Úplný kurs permakulturního designu       

       

        

Publikační činnost

V roce 2021 jsem se podílela na českém vydání knihy Bena Falka "Rodinné hospodaření v měnícím se světě", kterou vydalo nakladatelství WaldenPress. Knihu jsem opatřila úvodem a okomentovala každou kapitolu, abych zkušenosti Bena Falka uvedla do českých reálií.

Jsem i hlavní autorkou Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století, díl I. "Rodinná zahrada" (2016) a díl II. "Farmář, pastevec, sběrač"(2018).  díl třetí "Energie, stavby, řemesla, komunity" vyšel v roce 2022.

 Mé autorské a spoluautorské tituly zabývající se tématikou uchovávání potravin, historické kuchyně i života předků:

Křest knihy Velikonoce našich babiček, Pivovarské muzeum v Plzni. Foto J.Kantor

Recenze, rozhovory

Alena Gajdušková


Designérka, lektorka

"Nejdůležitější je pro mě spokojenost klienta, protože je to on, kdo bude další dlouhá léta zahradu užívat"