POZEMSKÁ ZAHRADA
Alena Anežka Gajdušková

Vzdělání
Středoškolské vzdělání jsem
získala na Střední průmyslové potravinářské škole v Kroměříži - prapůvodně jsem vystudovaný mlékárenský technik.
V roce 2011 jsem
na JČU na zemědělské fakultě ukončila bakalářské studium oboru Trvale
udržitelné systémy hospodaření v krajině, o dva roky později v roce 2013 jsem
složila státní zkoušky magisterského studijního oboru Agroekologie. Téma mé
bakalářské práce bylo "Možnosti aplikace permakulturního systému
hospodaření na rodinné farmě", na které jsem logicky navázala při psaní
diplomové práce "Příspěvek permakultury k udržitelnému způsobu
života".
Zkušenosti
Tématikou udržitelného způsobu života a zahradničením se zabývám přes dvacet let, posledních deset let opravdu intenzivně. První praktické zkušenosti jsem získávala na rodinném hospodářství. O permakulturu se vážně zajímám posledních deset let, na jaře roku 2016 jsem úspěšně ukončila PDC kurs a získala diplom permakulturního designéra. Patřím mezi lektory Akademie permakultury, což je pracovní skupina, jejíž cílem je přinášet permakulturu a udržitelnost do běžného života. Mé příspěvky, většinou praktické návody, si můžete přečíst třeba na webových stránkách Permakultury (Cs). Pravidelně přispívám i do čtvrtletníku "Klíč k soběstačnosti", občas i do jiných časopisů - Vlasta, Chatař a chalupář, Naše krásná zahrada apod.
Více jak dvacet let se také intenzivně zajímám o praktický život našich předků, jejich zkušenosti a znalosti s úpravou a konzervováním potravin, včetně lidového léčitelství.
Od roku 2018 jsem pravidelným hostem v pořadu České televize "Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli" - namátkou jsme vařily válečné pivo, konzervovaly vejce, vyráběly bramborový škrob, domácí sýr "omladinku", pekly ječné i kopřivové lívanečky, vařili pampeliškovou i žitnou kávu, vyráběli cídidlo na kovové kuchyňské předměty, impregnaci na obuv a mnoho dalšího. Spolupráce s ČT pokračuje dodnes.

Publikační činnost
V roce 2021 jsem se podílela na českém vydání knihy Bena Falka "Rodinné hospodaření v měnícím se světě", kterou vydalo nakladatelství WaldenPress. Knihu jsem opatřila úvodem a okomentovala každou kapitolu, abych zkušenosti Bena Falka uvedla do českých reálií.

Jsem hlavní autorkou Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století, díl I. "Rodinná zahrada" (2016) a díl II. "Farmář, pastevec, sběrač"(2018). V současné době se k vydání připravuje díl třetí "Energie, stavby, řemesla, komunity".
Mé autorské a spoluautorské tituly zabývající se tématikou uchovávání potravin, historické kuchyně i života předků
Křest knihy velikonoce našich babiček, Pivovarské muzeum v Plzni. Foto J.Kantor
Recenze, rozhovory


Alena Gajdušková
Designérka, lektorka
"Nejdůležitější je pro mě spokojenost klienta, protože je to on, kdo bude další dlouhá léta zahradu užívat"