Slavonice
Zdraví a krása z přírody
25.11.2023 10-17 h
Podzim a zima jsou obdobími, kdy všechny členy rodiny obvykle provází různá nachlazení, rýmy a kašle. Ale nejen v tomto čase můžeme trpět různými zdravotními neduhy. O pleť, nehty a vlasy se pečlivě staráme po celý rok. Vše je třeba vyživovat či hydratovat. Běžná kosmetika však často bývá plná chemie či alergizujících složek, které pleti naopak vůbec neprospívají. Jak a v jakém případě nám skvěle mohou pomoci přírodní prostředky, ať už v léčebných či pěstících procesech, se můžete dozvědět na jednodenním workshopu ZDRAVÍ A KRÁSA Z PŘÍRODY.
Zkušená lektorka Alena A. Gajdušková Vás naučí připravovat léčebné čaje, tinktury, masti, krémy, obklady či pleťové vody i proniknout do tajů přírodní léčby. Víte, že voda a hlína také léčí? Jsou to nejstarší léčebné prostředky, které lidé začali používat. A – jakkoliv se to nemusí zdát, také velmi účinné.
Cena kursu:
Plná cena: 1.900,-Kč
možno zaplatit pouze zálohu 1000,-Kč a zbytek doplatit na místě v hotovosti
studenti, důchodci, ženy na mateřské dovolené, napište si o slevu
platba za kurs předem na účet
Kontakty a informace:
kurs, platby za kurs Alena Gajdušková
t. 731 276 158
gajdua@seznam
ubytování, strava Zdena Chadimová
t. 733 389 765
Sladké a slané pečivo
3. 2. 2024 Slavonická huť 10-17 h
Domácí pečení...u mnohých hospodyněk toto sousloví vyvolává děs v očích. Zbytečně. Během jednodenního kurzu pečení SLADKÉ A SLANÉ PEČIVO si ukážeme, jak snadno si doma připravit univerzální kynutá i nekynutá těsta. Z přesného (nekynutého) těsta upečeme skvělé placky, nebo staročeskou točenou pěru s povidly. Philo těsto poslouží při přípravě jablečného závinu i balkánského burku. Sladké kynuté těsto zas na tradiční buchty, z kynuté slané varianty upečeme cibulový koláč. A jako bonus Vás naučím péct domácí loupáky a chlebíčkovou veku.
Zkušená a povolaná lektorka Alena A. Gajdušková Vás během kurzu seznámí s tím, jak zakládat a pracovat s různými druhy těst a péct z nich to nejbáječnější domácí pečivo.
Chcete se s lektorkou seznámit o něco dříve? Poslechněte si v archivu na stanici Čro Dvojka v pořadu Jak to vidí.. rozhovor Zbygniewa Czendlika s Alenou Anežkou Gajduškovou, případně na internetovém rádiu Univerzum čtyřdílný rozhovor o zpracování a uchování úrody, nakládání vajec i sběru a využití planých bylin.
Cena kursu: 1.900,-Kč
Stravu a ubytování lze hradit na místě hotově i kartou.
Cena snídaně: 110,- Kč, oběd i večeře: á 135,- Kč.
Je možné ubytování v prostorách huti.
Kontakty a informace:
kurs, platby za kurs Alena Gajdušková
t. 731 276 158
gajdua@seznam
ubytování, strava Zdena Chadimová
t. 733 389 765
srs.sdruzeni@seznam.cz
Domácí těsta s Alenou Gajduškovou
4 - 5. 3. 2023 Stavební huť Nádražní 298, Slavonice
Motto: "Příroda živí i léčí"
Společně si upečeme staročeské preclíky, které se připravují z kynutého, spařeného těsta.
Máte obavy z odpalovaného těsta, které se používá na oblíbené větrníky? Na kurzu Vám ukáži, že obavy byly zbytečné.
Připravíme si i tradiční jidáše z kynutého, smaženého těsta.
A nebude chybět ani recept na trochu tajemné philo těsto, které Vás svými vlastnostmi rozhodně nadchne!
Zjistíte, že příprava domácího pečiva
není vůbec složitá, ani časově náročná! Každý si domů odnese skleničku kvasu lievito madre s instrukcemi, jak se o něj starat, uchovávat
ho a používat.
Co říkají účastnice kursů:
"Začátkem
února se mi ozvala kamarádka, že dostala skvělý nápad, jak příjemně
strávit jeden zimní víkend a něco zajímavého se naučit. Slovo dalo slovo
a odjely jsme na kurz pečení chleba, který vedla naší společná
kamarádka Alena Gajdušková. Alena je neuvěřitelnou studnicí znalostí,
nejen starých technik pečení, vaření a konzervování i fermentování, ale
má i rozsáhlé znalosti o přírodním a šetrném pěstování a chovu zvířat, a
je vynikající permakulturní designérkou. Své znalosti a dovednosti
srozumitelně, zajímavě a trpělivě předává všem zájemcům. Během krásného
zimního dopoledne jsme přijely na krásné místo zvané Jamky, kde nás ve
zdejším centru přivítala útulně zrekonstruovaná stodola s krásným
výhledem do přírodní zahrady a okolí. Celý víkend nám svítilo zimní
slunce a zahrada tiše dřímala. Přijela Alena a přivezla s sebou hromadu
pečícího vybavení, spoustu muk, koření a sůl, misky, vařečky, tál a
hlavně, svůj úžasný letitý kvásek. Po krátkém úvodu, kdy jsem objevila
příčinu svého neúspěchu se žitným kváskem, jsme sledovaly Aleninu
praktickou ukázku. Ani jedna z nás nebyla zručnou pekařkou a musím říct,
že obav z neúspěchu nás Alena během dvou dnů, hlavně díky jejímu
povzbuzování a radám, z velké části zbavila. Na kurzu bylo úžasné, že
jsme nasávaly nejen teorii, ale všechno si prakticky vyzkoušely a Alena
nám prozradila různé finty, jak poznat a napravit chyby. Kvásek a kynutí
chleba je živoucí proces, který reaguje na měnící se podmínky, jako je
teplo v místnosti, druh mouky, vodu i počasí. Chopily jsme se vařeček a
seznámily se s vůněmi a chutěmi placek a chlebů z celého světa. Začaly
jsme indickými plackami naan, nekynutými plackami, indickou pitou i
knäckebrottem. Vyzkoušely jsem i barevně a chuťově zajímavé Bolo do
caco, třesený chleba či tyrolský paarlbrot. Večer jsme zadělaly na
ledabylý chléb a kváskový chléb. Druhý den patřil chlebům, upekly jsme i
irský chléb bez droždí a bagely. Velice zajímavé a staré časy
navozující byly podplamenice, které se pečou z chlebového těsta před
tím, než se chléb sází do správně vyhřáté pece.
Během
celé doby jsme ochutnávaly naše výtvory a naše hostitelka Zuzana
Lavičková nám vařila vynikající jídla a zásobovala pomazánkami a saláty,
které jsme přikusovaly k chlebům.
Příjemně
strávený víkend, plně nabitý pečením, zkoušením a získáním mnoha
znalostí a dovedností mne vybavil základními vědomostmi a povzbudil,
abych i doma začala péct kváskový chléb i další výborné chleby a placky.
A odvezla jsem si s sebou oporu, Alenin kvásek a recepty na pečení
chleba a placek, které jsme si vyzkoušely během víkendu.
Všem zájemcům o pečení chleba mohu tento kurz vřele doporučit.
S velkým díky Aleně a Zuzaně".
Martina
Chcete
se s lektorkou seznámit o něco dříve? Poslechněte si z archivu na stanici Čro Dvojka v pořadu Jak to vidí.. rozhovor
Zbygniewa Czendlika s Alenou Anežkou Gajduškovou, případně na
internetovém rádiu Univerzum čtyřdílný rozhovor o zpracování a uchování
úrody, nakládání vajec i sběru a využití planých bylin.
Cena kursu:
Zvýhodněná cena 3. 000,-Kč - platí do 18. 2. 2023
Plná cena: 3. 500,-Kč
možno zaplatit pouze zálohu 1000,-Kč a zbytek doplatit na místě v hotovosti
studenti, důchodci, ženy na mateřské dovolené, napište si o slevu
platba za kurs předem na účet
přihlášky pouze do 25. 2. 2023, počet míst je omezený!
Stravu
a ubytování lze
hradit na místě hotově i kartou.
Cena snídaně: 110,- Kč, oběd i večeře: á 135,- Kč.
Cena ubytování: na základě dohody se spřátelenými ubytovateli od 300,- do 450,- Kč v apartmánech, případně pokojích se sociálním zázemím. Konkrétně bude upřesněno s každým účastníkem kurzu.
Dále v prostorách huti s karimatkou a spacákem, sprchy a toalety k dispozici: 100,-Kč/noc
Kontakty a informace:
kurs, platby za kurs Alena Gajdušková
t. 731 276 158
gajdua@seznam
ubytování, strava Zdena Chadimová
t. 733 389 765
Storno poplatky při odhlášení
Po deadlinu se kursovné nevrací, pouze v případě přihlášeného náhradníka
týden před deadlinem propadá zaplacená záloha, nebo 1000,-Kč z kursovného (manipulační poplatky)
Kursy se konají v renesančních Slavonicích, v jednom z nejkrásnějších českých měst....
V těchto prostorách - Slavonické stavební huti a obnovené staré pivovarské hospodě, nyní Občerstvovna u Fanky, budou kursy probíhat. Čeká nás krásné prostředí a plně vybavená kuchyně....