Slavonice

Domácí těsta s Alenou Gajduškovou

4 - 5. 3. 2023  Stavební huť Nádražní 298, Slavonice

Motto: "Příroda živí i léčí"

Co Vás čeká:
Díky zkušené a povolané lektorce Aleně získáte potřebné zkušenosti při přípravě domácích těst. Během prakticky zaměřeného dvoudenního kurzu probereme sortiment mouk a jejich vlastnosti při pečení. Naučíte se připravovat univerzální sladké i slané kynuté těsto, ze kterých si doma upečete vše od koláčů, buchet, závinů a vohrnoušů, po slané koláče bagety, pizzu, nebo škvarkové placky. Prozradím Vám recept na máslové, nebo bramborové housky.
Společně si upečeme staročeské preclíky, které se připravují z kynutého, spařeného těsta.
Máte obavy z odpalovaného těsta, které se používá na oblíbené větrníky? Na kurzu Vám ukáži, že obavy byly zbytečné.
Připravíme si i tradiční jidáše z kynutého, smaženého těsta.
A nebude chybět ani recept na trochu tajemné philo těsto, které Vás svými vlastnostmi rozhodně nadchne!

Zjistíte, že příprava domácího pečiva není vůbec složitá, ani časově náročná! Každý si domů odnese skleničku kvasu lievito madre s instrukcemi, jak se o něj starat, uchovávat ho a používat.

Co říkají účastnice kursů:

"Začátkem února se mi ozvala kamarádka, že dostala skvělý nápad, jak příjemně strávit jeden zimní víkend a něco zajímavého se naučit. Slovo dalo slovo a odjely jsme na kurz pečení chleba, který vedla naší společná kamarádka Alena Gajdušková. Alena je neuvěřitelnou studnicí znalostí, nejen starých technik pečení, vaření a konzervování i fermentování, ale má i rozsáhlé znalosti o přírodním a šetrném pěstování a chovu zvířat, a je vynikající permakulturní designérkou. Své znalosti a dovednosti srozumitelně, zajímavě a trpělivě předává všem zájemcům. Během krásného zimního dopoledne jsme přijely na krásné místo zvané Jamky, kde nás ve zdejším centru přivítala útulně zrekonstruovaná stodola s krásným výhledem do přírodní zahrady a okolí. Celý víkend nám svítilo zimní slunce a zahrada tiše dřímala. Přijela Alena a přivezla s sebou hromadu pečícího vybavení, spoustu muk, koření a sůl, misky, vařečky, tál a hlavně, svůj úžasný letitý kvásek. Po krátkém úvodu, kdy jsem objevila příčinu svého neúspěchu se žitným kváskem, jsme sledovaly Aleninu praktickou ukázku. Ani jedna z nás nebyla zručnou pekařkou a musím říct, že obav z neúspěchu nás Alena během dvou dnů, hlavně díky jejímu povzbuzování a radám, z velké části zbavila. Na kurzu bylo úžasné, že jsme nasávaly nejen teorii, ale všechno si prakticky vyzkoušely a Alena nám prozradila různé finty, jak poznat a napravit chyby. Kvásek a kynutí chleba je živoucí proces, který reaguje na měnící se podmínky, jako je teplo v místnosti, druh mouky, vodu i počasí. Chopily jsme se vařeček a seznámily se s vůněmi a chutěmi placek a chlebů z celého světa. Začaly jsme indickými plackami naan, nekynutými plackami, indickou pitou i knäckebrottem. Vyzkoušely jsem i barevně a chuťově zajímavé Bolo do caco, třesený chleba či tyrolský paarlbrot. Večer jsme zadělaly na ledabylý chléb a kváskový chléb. Druhý den patřil chlebům, upekly jsme i irský chléb bez droždí a bagely. Velice zajímavé a staré časy navozující byly podplamenice, které se pečou z chlebového těsta před tím, než se chléb sází do správně vyhřáté pece.
Během celé doby jsme ochutnávaly naše výtvory a naše hostitelka Zuzana Lavičková nám vařila vynikající jídla a zásobovala pomazánkami a saláty, které jsme přikusovaly k chlebům.
Příjemně strávený víkend, plně nabitý pečením, zkoušením a získáním mnoha znalostí a dovedností mne vybavil základními vědomostmi a povzbudil, abych i doma začala péct kváskový chléb i další výborné chleby a placky. A odvezla jsem si s sebou oporu, Alenin kvásek a recepty na pečení chleba a placek, které jsme si vyzkoušely během víkendu.

Všem zájemcům o pečení chleba mohu tento kurz vřele doporučit.

S velkým díky Aleně a Zuzaně".

Martina


Chcete se s lektorkou seznámit o něco dříve? Poslechněte si z archivu na stanici Čro Dvojka v pořadu Jak to vidí.. rozhovor Zbygniewa Czendlika s Alenou Anežkou Gajduškovou, případně na internetovém rádiu Univerzum čtyřdílný rozhovor o zpracování a uchování úrody, nakládání vajec i sběru a využití planých bylin.

Cena kursu:

Zvýhodněná cena 3. 000,-Kč - platí do 18. 2. 2023

Plná cena: 3. 500,-Kč

možno zaplatit pouze zálohu 1000,-Kč a zbytek doplatit na místě v hotovosti


studenti, důchodci, ženy na mateřské dovolené, napište si o slevu
platba za kurs předem na účet

přihlášky pouze do 25. 2. 2023, počet míst je omezený!

Stravu a ubytování lze hradit na místě hotově i kartou.

Cena snídaně: 110,- Kč, oběd i večeře: á 135,- Kč.

Cena ubytování: na základě dohody se spřátelenými ubytovateli od 300,- do 450,- Kč v apartmánech, případně pokojích se sociálním zázemím. Konkrétně bude upřesněno s každým účastníkem kurzu.

Dále v prostorách huti s karimatkou a spacákem, sprchy a toalety k dispozici: 100,-Kč/noc

Kontakty a informace:

kurs, platby za kurs Alena Gajdušková
t. 731 276 158
gajdua@seznam
ubytování, strava Zdena Chadimová
t. 733 389 765

Storno poplatky při odhlášení

Po deadlinu se kursovné nevrací, pouze v případě přihlášeného náhradníka
týden před deadlinem propadá zaplacená záloha, nebo 1000,-Kč z kursovného (manipulační poplatky)

Kursy se konají v renesančních Slavonicích, v jednom z nejkrásnějších českých měst....

V těchto prostorách - Slavonické stavební huti a obnovené staré pivovarské hospodě, nyní Občerstvovna u Fanky, budou kursy probíhat. Čeká nás krásné prostředí a plně vybavená kuchyně....